Návrh skupiny poslancov, ktorý vytvára väčší priestor na hranie menšinových hudobných žánrov v slovenských rádiách

01.05.2013 Bratislava

Po snahe zabezpečiť mladým domácim autorom priestor v slovenskom éteri prichádza poslanec hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Jozef Viskupič s ďalšími opozičnými poslancami Petrom Pollákom a Igorom Hraškom z hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti, Danielom Krajcerom, poslancom KDH Mariánom Kvasničkom a poslankyňou SDKÚ-DS Magdalénou Vášáryovou s návrhom liberalizácie podmienok na udeľovanie licencií pre slovenské rádiá.
Do parlamentu predkladá návrh zákona o vysielaní a retransmisii, ktorý umožní udelenie viacerých rozhlasových licencií jednému vysielateľovi. Podľa dnes platných zákonov môže jeden vysielateľ dostať iba jednu licenciu. V praxi budú môcť okrem mainstreamových rádií vzniknúť aj takzvané monotematické rádiá, teda rádiá zamerané na konkrétne hudobné žánre. „Na slovenskom rozhlasovom trhu v súčasnosti nefungujú súkromné rádiá so zameraním na jazz, hip-hop, pôvodnú tvorbu alebo vážnu hudbu, čo je nesporne na škodu plurality a kvality mediálneho priestoru. Navrhovanou liberalizáciou sa podporí vznik alternatívnych rádií, vytvoria sa podmienky pre ich rast a reálne zotrvanie na slovenskom mediálnom trhu,“ vysvetľuje Viskupič. K jeho návrhu sa pridali aj dvaja poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Igor Hraško a Peter Pollák. „Považujem tento návrh za efektívnu možnosť, ako podporiť našu kultúru. Práve vďaka takejto liberalizácií totiž budú môcť vzniknúť aj folklórne či menšinové rádiá,“ tvrdí Hraško.
Z ekonomického pohľadu je umožnenie držby viacerých licencií nevyhnutné na fungovanie alternatívnych rádií, ktoré tak budú finančne zastrešené mainstreamovými rádiami. Podobný model úspešne funguje napríklad v Českej republike.
Práve vznik tzv. monotypových rádií, teda rádií zameraných na konkrétny hudobný štýl či žáner, dá šancu mladým slovenským hudobníkom. „Tento návrh zákona je pokračovaním mojej snahy o podporu domácej tvorby. O vznik takzvaných monotematických rádií sa dlhodobo usilujú aj samotní vlastníci. Veľa našich slovenských tvorcov tvorí práve alternatívnu hudbu, aj toto je cesta ako ich dostať viac do éteru,“ tvrdí Viskupič.

Okrem liberalizácie udeľovania licencií chce skupina opozičných poslancov v zákone sprehľadniť majetkové a personálne vzťahy vo vysielaní našich rádií. Dnes sa v žiadostiach o udelenie licencie poskytujú údaje len o žiadateľovi licencie, pri právnických osobách aj o spoločníkoch a akcionároch. Poslanci chcú zaviesť povinnú identifikáciu majoritných vlastníkov žiadateľa o licenciu a posúvajú hranicu zisťovania informácií o majetkových a personálnych prepojeniach až na tretiu úroveň, t.j. na úroveň spoločníka alebo akcionára spoločníka žiadateľa o licencie. „Tento krok prispeje k transparentnosti majetkových a personálnych prepojení osôb uchádzajúcich sa o licenciu a celkovo zlepší transparentnosť konania o licenciu. V navrhovanom upravenom licenčnom konaní bude od počiatku jasné, kto stojí za osobou, ktorá sa uchádza o licenciu na vysielanie,“ dodáva Viskupič.
Pri súčasnom fungovaní parametrov kolektívnej ochrany autorských práv totiž odchádza mimo územia Slovenska 60 percent poplatkov autorským zväzom, ktoré by mali byť použité pre slovenských umelcov. Je to hlavne kvôli tomu, že v rotáciách niektorých rádií je podľa neoficiálnych štatistík ich hranosť niekedy dokonca až pod dve percentá.

J. Viskupič
 

Vyberte región